Korku mu? Fobi mi?
Fobiler hayatımızı olumsuz yönde etkileyen, hayat kalitemizi düşüren durumlardır. İlk ortaya çıktığında, bireylerde yoğun bir korku yaratır ve sonrasında, kalıcı bir hal almasıyla fobi olgusu oluşur. Korku, fobilerin oluşumunda en yoğun ortaya çıkan duygudur. Ancak yalnızca korku, fobi değildir. Korku, bir insanın herhangi bir nesneye, duruma veya kişiye yönelik güçsüzlüğünü, çaresizliğini hissettiği ve kontrolü elinde tutamadığı bir duygudur. İnsanlar korktukları anları bilinçli bir şekildeyken yaşarlar ve bu duygunun ortaya çıkma nedeni zihindedir. Korkulara; vücudun kendini korumak için gösterdiği bir alarm sistemi de denebilmektedir. Birey; fiziksel bütünlüğüne zarar verecek bir durumla karşılaştığında tehlikeden kaçabilmek için korku hisseder ve bu duygu, savunma mekanizmasını oluşturmasına da yardımcı olur (Christophe, 2015). Fobi ise korkunun yoğun ve akıl dışı versiyonudur. Korkunun çok yoğun olması, denetlenememesi ve hayatınızdan bu durumu çıkarma ihtiyacı hissetmeniz, sıradan bir korkuyla fobi arasındaki farkı yaratmaktadır.
Fobiler genel olarak, bir nesneye veya duruma karşı kaynağı belli olmayan bir nedenle ve genelde tehlikeli olmayan durumlar için yoğun korku hissi taşıma ve kaçınma davranışı göstermedir. Böyle durumlarda kişi hayatını korku çevresinde düzenler ve bu durum, yaşam kalitesini de oldukça olumsuz etkilemektedir (Christophe, 2015). Korkulan şeylerle yüzleşmek ise genellikle korkunun azalması için yeterli olmaz. Bu nedenle fobiler, profesyonel yardım gerektiren bir rahatsız olarak kabul edilir. Fobiler oldukça çeşitli olabilmektedir: En sık karşılaşılan fobiler agorafobi, sosyal fobi ve özgül fobilerdir. Agorafobi; yalnız başına kalmaktan, yalnız sokağa çıkmaktan, kalabalık yerlere girmekten korkma ve kaçınma davranışıdır. Sosyal fobi; toplum içinde konuşurken ya da herhangi bir davranış sergilerken kızarma, terleme, ellerin titremesi, kendini küçük düşürecek yanlış bir şey yapma korkusu olarak tanımlanır. Özgül fobiler ise belli nesneler ve durumlardan (örümcek, böcek, kelebek, köpek, sivri uçlu eşya, asansör, yüksek yer, karanlık yer vb.) anormal derecede korkma durumudur (Öztürk, 2015).
Fobiler; toplumda sık görülen ve kişinin, kişilik özelliklerinden bağımsız olarak kabul edilen, psikolojik rahatsızlıklardır. Genellikle toplumumuzda, fobi yaşayan kişilere yardımcı olmak için akıl veren açıklamalar ile uzun uzun konuşmalar yapmak yaygındır. Amaç her ne kadar yardımcı olmak olsa bile, bu yöntemin işe yarar olduğu kesinlikle söylenemez. Bunun yerine; kişiye anlaşıldığını hissettirmek, destek olmaya çalışmak, dikkatini başka noktalara odaklayabilmesi için yardımcı olmak daha işlevsel çözümlerdir. Fobilerin atak yaptığı dönemlerde kişi eğer üstesinden gelmekte çok zorlanıyorsa ve hayatının işlevselliği oldukça sınırlı bir düzeye gerilediyse, profesyonel bir destek almaya gereksinimi vardır.
Metafor Psikolojik Danışmanlık olarak, fobilerinizle başa çıkmakta zorlandığınız ve hayatınızın olumsuz yönde etkilendiği durumlarda, uzman psikolojik danışman kadromuz ile Ankara’da sizlere hizmet sunmaktayız.